Zašto je manje više?

Popularnost estetike minimalizma u dizajnu ne prolazi s godinama. U našem poslu minimalistički pristup gotovo uvijek je dobrodošao, no pitanje je – zašto je zapravo manje više? Odgovore donosimo u ovom blogu, no prije negoli krenemo, važno je naglasiti kako ovaj pristup ne odgovara uvijek svima. Prikladnost primjene ovoga pristupa ovisi o cilju dizajnerskog projekta te o samom klijentu i njegovim željama. Ponekad rješenje treba biti dekorativnije i bogatije, no i u tim situacijama bitno je minimalizirati ga kako bi ipak bilo estetski ugodnije.

Inače, minimalistički pristup u dizajnu karakterizira jednostavnost, preglednost i korištenje minimalnog broja elemenata, a mnogi dizajneri ga biraju zbog toga što:

1. Eliminira smetnje

Minimalistički pristup pomaže eliminirati sve smetnje, pa možemo reći kako rješava „nered“ i uređuju šumu informacija. Gledatelj dobiva priliku usredotočiti se na one važne elemente dizajna te razumjeti njegovu svrhu i glavnu poruku, što je na kraju krajeva najvažnije kod dobrog dizajna. Složeni dizajni, s previše elemenata, vrlo lako udaljavaju ili zbunjuju gledatelje te im je teško shvatiti što je pjesnik htio reći.

2. Prilagodljiv je

Također, kada govorimo o prilagodljivosti dizajna, tada su jednostavna rješenja odlična rješenja jer se vrlo lako prilagođavaju različitim kontekstima. Tu govorimo o prilagodbi za zaslone različitih veličina ili pripremi za tisak za razne materijale. Koliko god je estetika i privlačnost dizajna nužna, toliko je nužna i potrebna ta fleksibilnost.

3. Ima posebnu eleganciju

Korištenjem par elemenata u stvaranju dizajna dovodi do stvaranja posebnog osjećaja elegancije i sofisticiranosti. Također, takvi dizajni često nose određenu dozu tzv. bezvremenosti jer se ne vežu s određenim trendovima te upravo zbog te svoje jednostavnosti i imaju tendenciju postati dugovječnima i neprolaznima.

4. Učinkovitije prenosi informacije

Na kraju, minimalistički pristup može učinkovitije prenijeti informacije jer jednostavno prisiljava dizajnere da daju prioritet onome što je uistinu važno komunicirati u dizajnu. Na taj način se poruka jasno prenosi i lako razumije, što je u konačnici cilj svakog dizajnera.

Činjenica je da se u posljednje vrijeme može primijetiti i pristup ‘više je više’ jer novi trendovi su donijeli popularnost velikim fontovima, masnim potezima i velikim uzorcima koji se odmiču od stiliziranog minimalističkog dizajna. Koriste se odvažne kombinacije boja i istaknute tipografije, a oblici izlaze izvan okvira. Maksimalizam je in i trendove je potrebno pratiti, no bitno vjerujemo kako će minimalizam uvijek držati svoju poziciju u popularnosti, upravo zbog svojih prednosti.