Recept za dobar dizajn

Ako znamo da je grafički dizajn primijenjena umjetnost, a svako umjetničko djelo je subjektivno, kako uopće prepoznati dobar dizajn? Postoji li recept za dobar dizajn ili je priča ipak kompliciranija?

Kada se osvrnem na svoje dvadesetogodišnje iskustvo rada u ovom prekrasnom vizualnom svijetu, sa sigurnošću mogu reći da je to splet edukacija, iskustva, praćenja povijesnih i trendovskih radova, ali u najvećem dijelu je to osobni odnos prema ovoj primjenjenoj umjetnosti. Za mene je to postao način izražavanja i sredstvo preko kojeg ostavljam svoj trag. Ovaj moj začarani svijet boja i oblika mi je pomogao da kroz godine izgradim svoj prepoznatljiv glas kreativnog izražavanja.

Vizual "Volimo stvarati dobre vizualne priče"

Ako krenemo školski, svaki dizajn, da bi ispunio svoju svrhu, mora uključivati određene elemente. Kao što radni stroj mora imati sve potrebne dijelove kako bi ispunio svoju zadaću, tako i dizajn mora sadržavati svoje elemente i poštivati neka pravila kako bi bio primjećen i postigao svoj cilj. Uobičajeno priznata načela dizajna su:

 1. Ravnoteža
 2. Kontrast
 3. Naglasak
 4. Pokret
 5. Proporcija/razmjer
 6. Ponavljanje /ritam
 7. Jedinstvo/harmonija

Dodatno, u našoj kreativnoj agenciji često uključujemo nama jako bitno načelo, a to je white space – bjelina koja dizajnu daje prostora da “diše”. White space, iako se tako zove, ne mora nužno biti bjelina jer u obzir dolaze i obojane površine. Ono što je ključno kod ovog pravila je da je to prostor oslobođen grafičkih, tekstualnih ili slikovnih elemenata. Njegova glavna svrha je smiriti pogled gledatelja i usmjeriti ga na ključne informacije.

Dieter Rams, iako industrijski dizajner, dao je smjernice za dobar dizajn koje su u velikoj mjeri primjenjive i na grafički dizajn:

 1. Good design is innovative
 2. Good design makes a product useful
 3. Good design is aesthetic
 4. Good design makes a product understandable
 5. Good design is unobtrusive
 6. Good design is honest
 7. Good design is long-lasting
 8. Good design is thorough down to the last detail (iliti: vrag je u detaljima)
 9. Good design is environmentally friendly
 10. Good design is as little design as possible

Ramsova načela odlični su temelji za gradnju dobrog dizajna te sedam općenitih načela služe kao dobre smjernice za stvaranje vizualno privlačnih i učinkovitih dizajna, no još uvijek se nameće jedno pitanje: kako znati je li dizajn dobar ili ne?

Stoga razmislite, jeste li ikada vidjeli nerazumljivu oznaku uz cestu ili posjetili web stranicu na kojoj se ne snalazite? To vam je izazvalo laganu frustraciju? Onda znajte da ste se upoznali s lošim dizajnom.

Dobar dizajn, kada je dobro napravljen, postaje nevidljiv. Primjećujemo tek kad je nešto loše napravljeno.” – Jared Spool

Radni stol, na ekranu komjutera prikazan je logo D.Point / kreativne agencije

Vjerojatno je da je i gore spomenuta web stranica napravljena u skladu s načelima dizajnima, no vrlo često nije dovoljno samo slijepo poštivati ta načela. Za dobar dizajn potrebno je nešto više. To nešto više, u D.Point / kreativnoj agenciji nazivamo leptirićima. To je onaj osjećaj kada svi elementi, koje trebamo uključiti u dizajn kako bi neko grafičko rješenje imalo svoju svrhu, a kasnije ispunilo svoj cilj, sjednu na svoje mjesto. Kada s odmakom pogledamo rješenje i osjetimo leptiriće u trbuhu, onda znamo da je dobro.

Nažalost, ne postoji čarobna formula niti recept za dobar dizajn. Postoji samo unutarnji glas, koji je splet iskustva, znanja, empatije prema klijentu i njegovom poslovanju, koji nam kaže – Dobro je!

Tanja Mosler