Proces stvaranja vizualnog identiteta

Vizualni identitet odijelo je svakog poslovanja. On je sve ono što možete fizički vidjeti – od samog logotipa pa sve do njegovog apliciranja u prostor. Jednostavno rečeno, njegova svrha je privući, informirati te stvoriti i održavati prepoznatljivost brenda dosljednim primjenjivanjem. Proces stvaranja vizualnog identiteta dugotrajan je proces koji zahtijeva svoje vrijeme. Kroz dugogodišnje iskustvo, u našoj agencija su se uvriježili određeni koraci kojima uvijek dolazimo do konačnog vizualnog rješenja – onog rješenja koje jasno komunicira vrijednosti, osobnost i misiju brenda za koji radimo vizualni identitet.

1. Inputi od strane klijenta, istraživanje i analiza

Prvo što radimo – stavljamo se u cipele klijenta. Ono što nam je najbitnije je razumijevanje brenda, stoga provodimo dubinsko istraživanje kako bismo definirali njegovu misiju, ciljeve, vrijednosti i ciljanu publiku. Inpute za razumijevanje najbolje dobijemo kroz sastanak uživo jer na taj način najbolje stvorimo kompletnu i jasnu sliku problema kojem pristupamo. Također, odličan izvor informacija o klijentu je D.Point Dizajn upitnik (preuzmi) kroz koji nam klijent, često nesvjesno, svojim odgovorima otvori hrpu mogućih smjerova i ideja za razvijanje.
Nakon što imamo prikupljene sve informacije, bacamo se na analizu konkurencije i tržišta te tražimo način za napraviti odmak od svega viđenog.

2. Razvoj strategije

Razvoj strategije je korak koji obožavamo jer u ovom koraku sve postaje kristalno jasno. Sada postavljamo ciljeve vizualnog identiteta i definiramo ciljanu publiku kreiranjem imaginarne persone te znamo smjer u kojem nastavljamo raditi. Inače, u stvaranju bilo koje vrste dizajna, bitno je odrediti što je primarni i najvažniji cilj novog dizajna jer ciljevi mogu biti različiti, kao što je prepoznatljivost, dosljednost, privlačnost i slično.

3. Kreiranje vizualnog identiteta

U trećem koraku krećemo s razvijanjem dizajna, prvo logotipa, zatim vizualnog identiteta. Razmišljamo, isprobavamo te biramo simbole, tipografiju i boje koje će predstavljati novi vizualni identitet. Kada razmišljamo o bojama, odabiremo one koje odražavaju karakter brenda, ali koje i privlače ciljanu skupinu. Kada je u pitanju tipografija, biramo one fontove koji se slažu s osobnošću brenda, no isto tako biramo one koji osiguravaju čitljivost.

4. Testiranje i revizija

Nakon što stvorimo jedno ili više rješenja, slijedi prezentacija dizajna klijentu kako bismo dobili povratne informacije. Ako je potrebno, slijedi prilagodba dizajna prema dobivenom feedback sve dok ne dobijemo finalno rješenje kojim je u potpunosti zadovoljan klijent, ali i mi kao agencija. Radimo sve dok ne dobijemo „wow efekt“.

5. Razvoj stilskog pravca

Nakon što je rješenje odobreno, izrađujemo mini knjigu standarda kojom definiramo pravila korištenja boja, tipografija, razmaka, proporcija i svih drugih elemenata kako bi se održala vizualna dosljednost. Ovim korakom klijentu dajemo uvid u način primjene vizualnog identiteta na različite medije.

6. Dizajn dodatnih elemenata

Dizajniramo i dodatne elemente kao što su posjetnice, memorandum, e-mail potpisi i sve druge elemente koji se koriste u komunikaciji brenda.

7. Primjena na različite medije

Kreirani vizualni identitet prilagođavamo za web stranice, društvene mreže, e-mail marketing i ostale dijelove digitalnog svijeta. Osim toga, pripremamo materijale za print kao što su letci, plakati, ambalaže, roll-up banneri I slično. U ovom koraku vizualni identitet se ostvaruje u punom smislu jer dosljednom komunikacijom i primjenom na različite medije, brend dobiva svoje odijelo.

8. Predaja klijentu

Na kraju klijent dobiva finalni paket u kojem su finalne verzije logotipa u svim potrebnim formatima (jpg, png, pdf, ai) te mini knjigu standarda s uputama za korištenje logotipa.

9. Praćenje i prilagodba

Iako je stvoreno konačno rješenje te se vizualni identitet počeo koristiti, veliku važnost pridajemo praćenju kako je percipiran i prihvaćen u ciljanoj publici, te u slučaju potrebe, prilagođavamo ga promjenama u brendu ili promjenama na tržištu.

No, kroz cijeli navedeni proces i korake, suradnja i komunikacija s klijentom su ključne. Samo uz kvalitetnu, produktivnu i otvorenu dvosmjernu komunikaciju, vizualni identitet će ostvariti svoju svrhu – prenijet će željenu poruku te komunicirati vrijednosti brenda.

Ako i vaše poslovanje treba odijelo – javite nam se.