Sve je u marketingu i - marketing je u svemu!


Published on: April 13, 2018
By: Maja Puškarić
Share on: Facebook

Kada na svojim edukacijama pitam poduzetnike na što pomisle kada im kažem riječ MARKETING, u 90% slučajeva dobijem odgovor REKLAMA. E pa guess what, marketing nije samo reklama, marketing je puno, puno više od toga. Marketing je SVE!

Način na koji se javljate na telefon, kako se odijevate i kako općenito komunicirate, kako komunicirate putem društvenih mreža, kakav je vaš govor tijela – sve je to vaš marketing!

Kako izgleda vaš web, kako izgleda vaša vizitka i potpis u mailu, kako prodajete svoj proizvod ili uslugu, osjećaj koji vaši kupci ili klijenti imaju dok koriste vaše proizvode, način na koji rješavate reklamacije – to je sve marketing!

Marketing nije samo reklama, marketing je puno, puno više od toga.

Krenimo od početka kroz razvoj nekog proizvoda, npr. luksuzne kreme za lice, napravljene isključivo od prirodnih sastojaka. Kada ste izdefinirali recepturu, morate proizvod testirati na svojoj ciljnoj skupini. A što je uopće „ciljna skupina“? Ciljna skupina je dio tržišta (ljudi) koji su potencijalni kupci našeg proizvoda.

 

DEFINIRANJE CILJNE SKUPINE

Ovih nekoliko pitanja će vam pomoći da jasno definirate ciljnu skupinu, tj. osobu kojoj se obraćate i koja je potencijalni kupac vašeg proizvoda.

Je li muško ili žensko?

Koliko ima godina?

Gdje živi? (država, grad/selo, kvart)

Je li u braku/single, ima li djecu?

Živi li u stanu ili kući?

Koliko zarađuje?

Koji je njen lifestyle? (zdrav život/fast food, voli skupe stvari/kupuje na rasprodaji, voli marke/marke su joj nebitne, voli kuhati/jede u restoranima, izgled joj je važan/izgled joj nije važan, ide u kozmetičke salone/sama brine o svom izgledu i sl.)

Koji su njeni interesi? (kuhanje, sport, zdravlje, putovanja, izlasci, koncerti i sl.)

Koliko često koristi proizvod sličan vašem? (3x dnevno, 2x tjedno, 1x mjesečno i sl.)

Kakav je njen odnos prema brandovima? (je li vjerna brandovima koje koristi ili voli tu i tamo probati neke nove stvari koje se pojave na tržištu)

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da jasno definirate ciljnu skupinu i da nađete put kojim ćete doći do nje. Možda će vam biti lakše ciljnu skupinu pretvoriti u osobu, pripisati joj sve ove karakteristike koje ste definirali i dati joj čak i ime. Tako imate točno definiranu „personu“ koja je potencijalni kupac vašeg proizvoda.

Kada definirate svoju personu, nađite ju u svojoj blizini i testirajte na njoj svoj proizvod. Podijelite svojim personama uzorke proizvode i zamolite ih da vam daju povratnu informaciju. Možete čak i napraviti upitnik s pitanjima na koja vam trebaju odgovori. Velike firme rade upravo to, ali one imaju i poprilične budgete te angažiraju agencije koje se bave testiranjem proizvoda.

Svaka informacija koju dobijete povratno od svojih persona je zlata vrijedna! Preporučila bih vam da se veselite prijedlozima za poboljšanje jer na taj način znate što u svom proizvodu morate popraviti.

 

ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA 

Kada nakon testiranja popravite ono što se treba popraviti, vrijeme je da istražite tržište, ukoliko to već niste učinili. Evo nekoliko pitanja koja će vam olakšati posao istraživanja tržišta:

Tko je moja konkurencija?

Kako izgledaju proizvodi moje konkurencije? (veličine pakiranja, ambalaža, dizajn i sl.)

Koliko koštaju konkurentski proizvodi? (kako su cjenovno pozicionirani: premium, niska cijena, visoka cijena, omjer cijene i kvalitete i sl.)

Gdje moja konkurencija prodaje svoje proizvode? (webshop, supermarketi, tržnica, DM, sajmovi, ljekarne i sl.)

Kako moja konkurencija komunicira sa svojim (potencijalnim) kupcima? (društvene mreže, PR, oglasi, nagradne igre, besplatni uzorci i sl.)

Koliko dugo je moja konkurencija već na tržištu?

Je li moja konkurencija imala nekih neuspjelih pokušaja? Ako da, koji su to?

Odgovori na ova pitanja dat će vam poprilično jasnu sliku o pozicioniranju vašeg proizvoda u odnosu na konkurenciju. NAPOMENA: ne kopirajte konkurenciju! Budite jedinstveni i nađite način kako pridobiti pažnju kupaca bez kopiranja konkurencije – čak i nesavršen original je bolji od loše kopije!

Prilikom formiranja cijene vašeg proizvoda, uzmite u obzir realan trošak materijala potrebnog za izradu, vrijeme rada strojeva (ukoliko su oni potrebni prilikom izrade), trošak zaposlenika koji sudjeluju u procesu, trošak marketinga i distribucije proizvoda (kurirska služba, gorivo, trošak vozila i sl.).

Kada napravite sve ovo iznad napisano, vrijeme je da se pozabavite onim meni najdražim dijelom: dizajnom ambalaže! Mnogi smatraju da je dizajn skup, ali razmislite o tome što će privući kupca da uoči vaš proizvod na polici. To nije kvaliteta, jer kupac još ne zna kakva je kvaliteta proizvoda, a ako niste uložili u oglašavanje, kupac sigurno nije došao u trgovinu s ciljem da kupi baš vaš proizvod.

Što nam u tom slučaju ostaje? Ambalaža! Upravo dizajn ambalaže je ono što će kupca privući da pogleda baš vaš proizvod u šumi ostalih sličnih proizvoda.

Kada dođete u agenciju koja će vam dizajnirati ambalažu, morate imati spremne odgovore na pitanja koja će vam marketingaši postavljati – to su upravo ova pitanja na koja ste odgovarali u tekstu iznad. Morate znati točno što želite, kakav „osjećaj“ želite stvoriti kod kupca i koja je vaša prednost u odnosu na konkurenciju, koji je vaš USP (Unique Selling Proposition), tj. ono zbog čega će kupac izabrati baš vaš proizvod. Ukoliko dobro i detaljno prenesete agenciji ono što želite, agencija će moći napraviti dizajn koji će odražavati vaš brand i pričati vašu priču.

Nakon ambalaže, napokon dolazimo do komunikacije i do REKLAMA! Ali to je tema za neki drugi blog. :)

Naravno, sve napisano dugotrajan je proces, ali ako trebate pomoć u ostvarivanju svojih ciljeva, slobodno se javite.

info@dpointis.com
+385 44 552 097

Naša svečana obećanja

Mi smo predani u misiji da tvom poslovanju damo svjež, stylish i dojmljiv identitet.
Mi čvrsto vjerujemo da odličan dizajn i pozitivna iskustva potrošača grade povjerenje, privlače pažnju i, u konačnici, poboljšavaju rezultate prodaje.

STOGA TI OBEĆAJEMO:
_da ćemo imati kreativan i „think out of the box“ pristup svim projektima
_da ćemo te inspirirati novim idejama, novim formatima i novim materijalima
_da ćemo biti na raspolaganju za sve tvoje prijedloge i pitanja
_da ćemo biti profesionalni u svakom trenutku
Follow green light:
Facebook Instagram Linkedin Behance
Dosadni info o poslovnom subjektu:
D.POINT / kreativna agencija
A. Braće Hanžek 19
44250 Petrinja
T. +385 (0) 44 552 097
E. info@dpointis.com
W. DPointis.com
NAS PET d.o.o.
Ljudevita Gaja 22
44250 Petrinja
OIB 06455628601
IBAN HR5224020061100655085
SWIFT/BIC: ESBCHR22