Zašto je manje više?


Published on: February 28, 2018
By: Tanja Mosler
Share on: Facebook

 

„Manje je više“ – moja je omiljena izreka. Može zvučati već isfurano i otrcano i vjerojatno ste ju čuli više puta, ali u svijetu dizajna potrebno ju je ponavljati i ponavljati i ponavljati.

U svojoj najjednostavnijoj definiciji, minimalizam je sposobnost dizajnera da istakne najbitnije i najnužnije elemente proizvoda, branda ili subjekta, odbacujući vizualne viškove. Zvuči prilično lako za napraviti, zar ne?  Odbacit ćemo nepotrebne slikovne i tekstualne elemente i ostaviti ono bitno. Hm, da! Ali, kako napraviti dobar balans potrebnih informacija o proizvodu i dodatnih elemenata kojima privlačimo poglede i „zakačimo“ kupca da kupi baš vaš proizvod?

 

Kako postići „manje je više“?

Većina nas se oslanja na onaj mali tihi glas u glavi i onaj dobar osjećaj kada prepoznaš dobar dizajn. To je onaj WOW trenutak i ja ga jednostavno obožavam! Taj trenutak kada, nakon dva ili tri tjedna brainstormanja, preslagivanja elemenata, buđenja u snu s nekom novom idejom i otprilike 30-tak varijanti i podvarijanti logotipa, napokon ugledaš logotip i znaš da je to TO!

slika gore: primjeri nekih naših dizajna logotipa

 

Nažalost, ne mogu reći da postoji savršena formula pomoću koje možemo napraviti dobar dizajn. Splet je to iskustva, osjećaja za lijepo, konstantnog učenja, praćenja trendova i ono najbitnije sposobnosti da se staviš u cipele svoga klijenta i njegovog kupca.

Postoje smjernice minimalističkog pristupa dizajnu, oko kojih se većina dizajnera slaže, koje uključuju:

 

 

Whitespace is a design`s best friend!  

 

 

Upravo su neki od najpoznatijih logotipa spoj jednostavnih oblika, tipografije (fontova) i praznog prostora. Prazan prostor je ključan za minimalistički pristup dizajnu i zato se nemojte bojati bjelina u dizajnu. Ne trebamo težiti popunjavanju prostora oblicima, bojom ili riječima, upravo suprotno, bjelina daje naglasak na ono bitno što želite istaknuti.

 

Skandinavski dizajn

Ovaj stil me oduvijek impresionira i jednostavno ga ne mogu zaobići kada govorimo o „Manje je više“.  Odlike ovog svjetski poznatog minimalističkog stila su: pojednostavljen dizajn koji je u službi funkcionalnosti, čiste linije i kompozicije, jarko i prirodno svjetlo, svijetle i prirodne boje, uzorci iz prirode, kao npr. lišće, drveće i sl.

 

 

Kada je VIŠE više?

Postoje situacije u grafičkom dizajnu gdje ne možemo primijeniti pravila minimalizma. Neki brandovi zahtijevaju bogat dizajn koji pršti bojama i uzorcima. Na primjer, ako se radi o mladenačkom brandu trendi odjeće, kroz jarke boje u vizualima doći ćemo do potencijalnih kupaca. Ako radimo dizajn materijala za luksuzni, barokni, boutique hotel, bogatu raskoš interijera prenijet ćemo na vizualne komunikacije.

 

Ljepota je u jednostavnosti

U svakodnevnom životu bombardirani smo velikom količinom reklama, blještavila i kiča sa svih strana, a upravo minimalizam je onaj odmak od svega koji ja doživljavam kao udah čistog zraka. I, iako trendovi za 2018. godinu najavljuju nakrzane fotografije (glitch effect), hrabrije korištenje boja, jarke prijelaze boja, duoton fotografije, efekte poput holograma, halucinacija i narušene stvarnosti, čvrsto vjerujem kako je dobra mjera presudna za dobar dizajn, a minimalizam će uvijek biti prisutan kao dašak svježine. Zato, bilo da dizajnirate oglas za novine, pakiranje sapuna, banner na webu ili jumbo plakat, znajte da je MANJE uvijek VIŠE! 

 

A ako niste sigurni, kontaktirajte nas! :)

 

info@dpointis.com
+385 44 552 097

Naša svečana obećanja

Mi smo predani u misiji da tvom poslovanju damo svjež, stylish i dojmljiv identitet.
Mi čvrsto vjerujemo da odličan dizajn i pozitivna iskustva potrošača grade povjerenje, privlače pažnju i, u konačnici, poboljšavaju rezultate prodaje.

STOGA TI OBEĆAJEMO:
_da ćemo imati kreativan i „think out of the box“ pristup svim projektima
_da ćemo te inspirirati novim idejama, novim formatima i novim materijalima
_da ćemo biti na raspolaganju za sve tvoje prijedloge i pitanja
_da ćemo biti profesionalni u svakom trenutku
Follow green light:
Facebook Instagram Linkedin Behance
Dosadni info o poslovnom subjektu:
D.POINT / kreativna agencija
A. Braće Hanžek 19
44250 Petrinja
T. +385 (0) 44 552 097
E. info@dpointis.com
W. DPointis.com
NAS PET d.o.o.
Ljudevita Gaja 22
44250 Petrinja
OIB 06455628601
IBAN HR5224020061100655085
SWIFT/BIC: ESBCHR22