Privatni vs. poslovni profil


Published on: August 07, 2018
By: Antonija Vuk
Share on: Facebook

 

U vrijeme godišnjih odmora i ljetnih temperatura društvene mreže vrlo brzo postanu galerija fotografija plave boje, palminih grana, noćnih šetnji i svih drugih neizbježnih motiva mediteranskog odmora. Svi profili postanu morsko-ljetni kolaž, pa tako i oni poslovni. Jedini je problem što se često 'zalomi' privatna fotka na poslovnom profilu.

„To uopće ni ne zvuči kao greška. Zašto je to uopće bitno?“, pitate se.

Mogu reći da nam klijenti često dolaze s istim pitanjima – zašto je bitno imati dva profila i koja bi uopće trebala biti razlika između privatnog i poslovnog na društvenoj mreži? Razlike nisu zanemarive, naročito za one koji se ozbiljno bave bilo kojom vrstom posla te ga prikazuju putem društvenih mreža. Zato sam odlučila kroz ovaj tekst provući par bitnih razlika i savjeta vezana za ova pitanja. 

 

SAVJET #1 Nikada ne koristite 'obični' privatni profil za bilo kakvu vrstu poslovnog subjekta. Za to služe poslovni profili (business page) koji otvarate preko svog privatnog.

 

Privatni profil služi za dijeljenje svakodnevnih informacija s obitelji, prijateljima i užim krugom poznanika, dok na svom poslovnom profilu dijelite informacije relevantne za poslovanje vaše tvrtke kao što su npr. promjene u strukturi, poslovni sastanci, novi proizvodi ili usluge, ovisno čime se bavite. Također na svom poslovnom profilu dijelit ćete korisne linkove vezane za vašu struku kako bi fanovi mogli ići ukorak s promjenama u sektoru vašeg poslovanja. Oni vas prate jer ih zanimate izričito poslovno.

 

SAVJET #2 Ne bojte se pozvati prijatelje s privatnog profila da lajkaju vaš poslovni. Pozovite i prijatelje i obitelj, ALI zadržavajte privatne razgovore na svom privatnom profilu jer vaši fanovi, samim time potencijalni klijenti, ne žele gledati na poslovnom profilu interne fore između vas i vašeg kuma.

 

SAVJET #3 Ako prijatelj ne prihvati poziv da prati vašu stranicu, ne uzimajte to k srcu.

 

Također, ne bojte se podijeliti linkove s poslovnog profila na vaš privatni. Slobodno stisnite „Share on a Page you manage“ i neka vaši Facebook prijatelji budu upoznati s vašim radom ili korisnim informacijama iz struke. No, nemojte pretjerivati.

 

SAVJET #4 Izbjegavajte političke ili religiozne statuse na poslovnom profilu. Osobni statusi mogu vrlo lako udaljiti vašeg potencijalnog klijenta jer, ruku na srce, on traži stručnost, a ne prijatelja istih uvjerenja.

 

Za vaš poslovni profil vrlo je bitno da sve objave budu javno dostupne kako bi klijenti u svakom trenutku mogli doći do potrebnih informacija o vama i vašoj firmi. Također, popunite svoj poslovni profil sa svim potrebnim informacijama, od broja telefona preko adrese do web linka ili online shopa.

 

SAVJET #5 Mnogo stručnih izraza i žargonskih riječi neće zadržati vaše fanove. Zapamtite, sve ono što je vama zanimljivo, ne znači da je zanimljivo vašim klijentima. Jednostavno morate ući u njihove cipele.

 

Zapravo, nužno je zapamtiti kako poslovni profil nije vaš osobni osvrt na život, vaše vjersko ili životno uvjerenje niti razbibriga kojom skraćujete vrijeme. On iziskuje mnogo više truda, napora, proučavanja i istraživanja kako bi fanovima pružili onaj sadržaj koji traže. Jednostavno, ne zaboravite kako poslovni profil na društvenim mrežama mora biti ogledalo vašeg poslovanja te odražavati vašu predanost, strast i stručnost u onome što radite. Vaša publika na društvenim mrežama mora znati da vi to radite najbolje.

 

SAVJET #POSLJEDNJI Ako niste do sada, odmah otvorite poslovni profil za vašu organizaciju, uslugu ili brend. Držite se poslovne komunikacije, ali ne budite ful poslovni. Pustite dašak opuštenosti u komunikaciju, približite se svojim fanovima, ali nikako ne pretvarajte svoj poslovni profil u privatni niti obrnuto.

 

P.S. Ako još uvijek ne znate što trebate komunicirati prijateljima, a što klijentima, uvijek si postavite jednostavna pitanja: Zanima li ovo moje prijatelje? ili Hoće li ovo biti zanimljivo i korisno mojim klijentima?

Ili se jednostavno javite nama ako i dalje ne znate što trebate činiti. 

info@dpointis.com
+385 44 552 097

Naša svečana obećanja

Mi smo predani u misiji da tvom poslovanju damo svjež, stylish i dojmljiv identitet.
Mi čvrsto vjerujemo da odličan dizajn i pozitivna iskustva potrošača grade povjerenje, privlače pažnju i, u konačnici, poboljšavaju rezultate prodaje.

STOGA TI OBEĆAJEMO:
_da ćemo imati kreativan i „think out of the box“ pristup svim projektima
_da ćemo te inspirirati novim idejama, novim formatima i novim materijalima
_da ćemo biti na raspolaganju za sve tvoje prijedloge i pitanja
_da ćemo biti profesionalni u svakom trenutku
Follow green light:
Facebook Instagram Linkedin Behance
Dosadni info o poslovnom subjektu:
D.POINT / kreativna agencija
A. Braće Hanžek 19
44250 Petrinja
T. +385 (0) 44 552 097
E. info@dpointis.com
W. DPointis.com
NAS PET d.o.o.
Ljudevita Gaja 22
44250 Petrinja
OIB 06455628601
IBAN HR5224020061100655085
SWIFT/BIC: ESBCHR22