Megapopularna petrinjska kobasijada


Published on: April 26, 2018
By: D.Point / Creative agency
Share on: Facebook

 

Svi su čuli za Petrinjsku kobasijadu, jednu od najvećih manifestacija u Petrinji koja se ove godine održala po 12. put i gdje su građani Petrinje, ali i svi posjetioci mogli uživati u čak 58 raznih vrsta kobasica. No ove godine Petrinja je dobila promociju za kobasijadu kakvu nije mogla ni sanjati. I to greškom! Da, dobro ste pročitali, zbog jedne greške i s minimalnim budžetom, rijetko tko nije čuo za petrinjsku kobasijadu. Ti rijetki nisu na Internetu i ne gledaju televiziju.

 

 

Kako se dogodio slavni plakat sa Shutterstock watermarkom?

 

Tko radi, taj i griješi, uzrečica je koju ste čuli barem jedno milijun puta. Neki put su greške sitne, pa se lako isprave, no neki put za grešku saznaju – SVI! Upravo to se i nama dogodilo s ovim slavnim plakatom. Mislili smo da je način na koji smo do sada radili proces nekog projekta ispravan, no po brzom postupku smo naučili da a) ne razmišljaju svi jednako i b) moramo promijeniti pristup.

Naime, do sada je kod nas proces izrade nekog vizuala tekao otprilike ovako:

1. agencija napravi nekoliko rješenja, s različitim fotkama (uglavnom sa stocka, koje se skidaju s watermarkom, jer se u tom trenutku ne zna koju fotku će klijent izabrati i glupo je plaćati fotke koje neće nikome trebati). Zapravo, najidealnije rješenje je imati pravu, autentičnu fotku, koju možeš staviti na vizuale. Ta fotka mora biti stvarno savršena, s pravim osvjetljenjem, pravim fokusom i rasporedom elemenata. Ako klijent nema takvu fotku, morate organizirati fotkanje. To znači angažiraj fotografa i food stylera, nadgledaj snimanje i dobit ćeš u konačnici ono što zaista želiš i trebaš. Takav luksuz si mogu priuštiti veliki klijenti s velikim budžetima, a neki mali se moraju zadovoljiti najboljom fotkom sa stocka.

2. klijent odabere rješenje koje mu je naj ili ne odabere niti jedno, nego ti kaže da se radi dalje dok se ne pronađe rješenje koje će mu izazvati WOW efekt

3. nakon toga, agencija priprema finalne materijale i šalje ih ili klijentu ili u tisak, ovisno kakav je dogovor

 

Sada znamo da ćemo morati ubuduće drugačije raditi. No da se vratimo na temu. Kako se dogodio slavni jumbo plakat? Klijent je najavio jumbo, ali još nije imao nikakve podatke za događanje kao niti brief što želi komunicirati. U zadnji čas dobile smo podatke i želje klijenta, u ovom slučaju, grada Petrinje. Napravile smo nekoliko previewa koje smo poslali na odobrenje. Klijent je odabrao i potvrdio vizual, a mi smo kupili fotografiju (što možemo i dokazati računom i vremenom preuzimanja) i krenuli u  izradu finalnih materijala. U izmjeni mailova i fileova, dogodila se pogreška i krivi file je poslan u tisak.

 

Fail hard

 

Kada smo primjetili da je krivi vizual otišao u tisak, onaj s watermarkom, ODMAH smo reagirale i predložile klijentu da ćemo o svom trošku otisnuti i zamijeniti plakate, jer tako nešto je nedopustivo u našoj branši, bez obzira na to tko je kriv. Odgovor koji smo dobile je - ostavite kako je. Mi smo tu ostali nemoćni. Klijent je zakupio prostor za jumbo i mi ne možemo preko njegovih plaćenih pozicija lijepiti svoje plakate.

 

Za online komunikaciju greška je ispravljena odmah, što se može vidjeti u objavi od 5. travnja na linku.

 

Zašto nismo reagirale prije? Iskreno, cijela situacija nas je zatekla i nismo mogle vjerovati koliki medijski prostor je dobila Petrinjska kobasijada. Cijelo vrijeme smo bile u kontaktu s klijentom, koji nije smatrao da treba ići priopćenje za medije kada se cijela stvar zahuktala. Jesmo li trebale izaći same, mimo klijenta? Ne. Kako bi vama bilo da ste naš klijent i da ste u ovakvoj situaciji, da ne želite poslati svoje očitovanje, a da vaša agencija mimo vas komunicira s medijima? To nije profesionalno i to narušava odnos s klijentom.

 

Vidimo se sljedeće godine na Kobasijadi, sigurno će biti posjećena :)

info@dpointis.com
+385 44 552 097

Naša svečana obećanja

Mi smo predani u misiji da tvom poslovanju damo svjež, stylish i dojmljiv identitet.
Mi čvrsto vjerujemo da odličan dizajn i pozitivna iskustva potrošača grade povjerenje, privlače pažnju i, u konačnici, poboljšavaju rezultate prodaje.

STOGA TI OBEĆAJEMO:
_da ćemo imati kreativan i „think out of the box“ pristup svim projektima
_da ćemo te inspirirati novim idejama, novim formatima i novim materijalima
_da ćemo biti na raspolaganju za sve tvoje prijedloge i pitanja
_da ćemo biti profesionalni u svakom trenutku
Follow green light:
Facebook Instagram Linkedin Behance
Dosadni info o poslovnom subjektu:
D.POINT / kreativna agencija
A. Braće Hanžek 19
44250 Petrinja
T. +385 (0) 44 552 097
E. info@dpointis.com
W. DPointis.com
NAS PET d.o.o.
Ljudevita Gaja 22
44250 Petrinja
OIB 06455628601
IBAN HR5224020061100655085
SWIFT/BIC: ESBCHR22